Skip Navigation

Topic outline

 • General

 • Gazdálkodsz a pénzzel?

  Biztosan neked is van pénzed, amivel szeretnél jól gazdálkodni. A család tagjaként, Te is részese vagy egy háztartásnak. Ebben a részben megismerheted, hogyan épül fel egy család, hogyan lehet egymás közt felosztani a munkát. Megtudhatod miből él, és mire költ egy család. • Megtakarítás a jövőért

  Miért is jó, ha nem költjük el azonnal a pénzünket? A megtakarítás valóban csak a spórolás, vagy ennél többet jelent? Szeretnéd tudni, mennyi idő alatt duplázhatod meg a pénzed adott kamat mellett? Miért hasonlítjuk a tőzsdét egy kaszinóhoz? Vajon tényleg minden a szerencsén múlik, vagy tudatosan megtervezhetjük pénzügyeinket is? Ebben a fejezetben ezekre a kérdésekre is megkapod a választ! • A biztosítás biztonság

   Mit, vagy kit lehet biztosítani? Kell, vagy csak érdemes? Hogyan hozhatsz megfelelő döntéseket, ha biztosítást akarsz kötni? A biztosítások világa bonyolult, de a fejezet segítségével mégis egyszerűen eligazodhatsz benne. Menj biztosra! • Hitelből és kölcsönből?

   Hová fordulj, ha nincs elegendő pénzed? Biztos, hogy a megfelelő hitelt választod céljaid megvalósításához?  Szeretnéd elkerülni az eladósodást? • Készpénz vagy bankkártya?

  Van már bankkártyád? Folyószámlád? Van valamennyi megtakarított pénzed? Ebben a részben megtudhatod, miért van szükség a bankokra, milyen pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak számodra és hogyan veheted ezeket igénybe. • Az állam "pénztárcája"

  Tudod milyen pénzekből gazdálkodik az állam? Tisztában vagy vele, hogy családod is hozzájárul ehhez? Tudod, hogy Te is kapsz az állam pénztárcájából? Ebben a fejezetben megismerheted miből és mire költ az állam. • Merj vállalkozni!

  Van egy nagyszerű ötleted? Kíváncsi vagy, hogy ”mi fán terem” a vállalkozás? Képes lennél egy minivállalkozás felépítésére? Ebben a fejezetben sok praktikus tanácsot kaphatsz ötleted megvalósításához, valamint bepillantást nyerhetsz az igazi vállalkozások világába, napi feladataiba. • Ismerd meg a világod!

  Nem érted a globális gazdaság folyamatait? Szeretnél többet tudni az Európai Unióról? Szeretnéd, ha nem érne váratlanul egy következő gazdasági válság?

  Az „Ismerd meg világod! - A pénzügyi világgazdaság kérdései” című témakör alapvető célja, hogy megismerd a pénzügyi világgazdaság egyes súlyponti problémáit, amelyek megértésével a saját személyes pénzügyeid még inkább átláthatóvá és tervezhetővé válnak.