Print bookPrint book

Tananyag

Itt találod a tananyagot és az interaktív feladatokat. Bátran nézz be és játssz velük! Ezt akár vendégként is megteheted.

Site: penzerto.hu
Course: Pénzértő - Ide kattints a tananyaghoz
Book: Tananyag
Printed by: Guest user
Date: Sunday, 28 February 2021, 7:13 PM

Table of contents

7.1 Bevezetés

Merj vállalkozni!

Hogyan kerül Merj vállalkozni! című szöveg a pénzügyi tudatosság témakörei közé?
Hiszünk benne, hogy a vállalkozások jelentik az alapot a gazdaságban.

Szófelhő

A mindennapi életünkben is mindannyian találkozunk kisebb-nagyobb vállalkozásokkal. Még az is lehet, hogy a családunkban is van(nak) vállalkozó(k).

Hogy kiből lesz vállalkozó és kiből nem, arra nincs kialakult recept. Kell hozzá sok minden: jó ötlet, kitartás, kockázatvállalás, és persze az esetek többségében némi pénz is. És itt kanyarodunk vissza a pénzügyek világába.

Definícióként megfogalmazva a vállalkozás az, ha önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja a rendszeres jövedelemszerzés) végzünk.

7.2 Ismerkedés a vállalkozói tevékenységgel

Merj vállalkozni!

Ebben a tanegységben célunk, hogy megismertessünk a vállalkozásokkal kapcsolatos alapismeretekkel. Ezek alapján esetleg kedved támad kipróbálni egy minivállalkozást, vagy csak egyszerűen értő módon figyeled majd más vállalkozások sikereit, kudarcait, próbálkozásait.

Nincs rá módunk, hogy a vállalkozási tevékenység összes csínját-bínját megosszuk veled ebben a tananyagrészben, így ha valódi vállalkozásba szeretnél majd kezdeni, akkor fel kell készülnöd saját magad folyamatos képzésére.
„Vállalkozásokról hivatalosan” - egy-két kiemelt gondolatot a második részben találhatsz.

 1. Miért/kinek érdemes vállalkozást indítani? (cél meghatározása)
 2. Kezdd kicsiben!
 3. Mennyi pénzre van szükség a vállalkozás elindításához? (induló üzleti terv)
 4. Honnan szerezhetsz pénzt a vállalkozás elindításához?
 5. Mire van szükség még (a pénzen kívül) a vállalkozás beindításához?
 6. Ne lépd át a törvényesség határát!
Letölthető feladat 7.2.1 Motiváció, vállalkozói képességek, példakép - letölthető feladat

Az alábbi feladat letöltése után szövegszerkesztőben vagy nyomtatás után kézzel írd fel a gondolataidat a feladatlapon szereplő kérdésekkel kapcsolatban. Tedd ezt a dokumentumot a számítógépeden, vagy kinyomtatás után egy mappába. Pár év múlva vedd elő és gondolkodj el azon, hogy mit változtatnál.

A feladat innen érhető el.

Kezdd kicsiben!

A vállalkozást meg lehet tanulni. Ehhez ki kell próbálnod képességeidet, kitartásodat. Legegyszerűbb, ha egy olyan egyszerű ötletet valósítasz meg, amely egyszerűen elkezdhető!


Projektfeladat 7.2.2 Ismerkedés egy vállalkozóval

Szinte minden családban, baráti körben akad vállalkozó. Készíts interjút legalább egyikükkel!

Az alábbi kérdések segíthetnek:

A válaszok hasznosak és érdekesek lehetnek számodra! Írd össze, hogy milyen tanulságokat, megfontolandó gondolatokat érdemes magaddal vinni az ötleteid megvalósítása útján!

7.2.3 Minivállalkozások

7_2_4_otletelos_kep_dowload.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Mennyi pénzre van szükség a vállalkozás elindításához?

A vállalkozás befektetés. Ehhez nem elegendő a saját munkád, szükség lehet pénzre az eszközök, anyagok megvásárlásához vagy egyéb kiadások fedezésére. Át kell gondolnod, mire költesz, és mikor milyen bevételre számíthatsz!

Projektfeladat 7.2.4 Minivállalkozás költségvetése - Projektfeladat 

Készíts költségvetést választott minivállalkozásod 1. hetére!

A feladat elvégzéséhez szükséges dokumentumot innen töltheted le.

Mire lehet még szükséged az induláshoz?

Nem elegendő, hogy van ötleted, úgy érzed, kellően kitartó vagy, az induláshoz van elegendő pénzed - sokat segíthet egy olyan ismerősöd, rokonod is, aki már kipróbálta, milyen vállalkozóként dolgozni, vagy most is sikeresen vesz részt egy vállalkozásban. Tőle sokat tanulhatsz!

Keress egy mentort vagy tanácsadót!

Egy vállalkozás indításakor rengeteg döntést kell rövid idő alatt meghozni. A vállalkozás vezetője (Te) felelős a döntésekért és a következményekért, de ez nem jelenti azt, hogy minden döntést teljesen egyedül kell meghoznod. Nagyon hasznos, ha (a kezdeti időszakban különösen!) találsz valakit, akivel megbeszélheted a gondjaidat, akitől tanácsot kérhetsz, aki rávilágít a helyzet/probléma egyéb vetületeire is.

A mentorod jó esetben már végigjárta azt az utat, amelyre most Te lépsz. Jó, ha olyan személyt választasz, aki tapasztalt, sikeres és hajlandó veled foglalkozni, tanácsokkal ellátni.

7.2.5 Mentor keresés

7_2_6_mentor_kep_download.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Légy felkészült minden esetben a mentoroddal való találkozásra!

Ne várd, hogy ő hozza meg a döntéseidet! Légy reális az elvárásaiddal kapcsolatban.
Ne felejtsd el megköszönni az idejét és a tanácsait!

A vállalkozás helye, a reklám és a versenytársak

Letölthető feladat 7.2.6 A vállalkozás helye, reklám és versenytársak - Letölthető feladat

Ennek a letölthető feladatnak a  segítségével gondold végig, hogy hol érdemes a vállalkozásodat működtetni, milyen módon kívánod felhívni a figyelmet termékeidre, szolgáltatásaidra és kik lehetnek a versenytársaid.

A feladatot innen tudod letölteni.

Ne lépd át a törvényesség határát!

Nagyon figyelj arra, hogy hol van az a szint, amikor már hivatalos keretek közé kell terelned az ötleted megvalósítását. Visszatérve a fejezet elejére: „vállalkozás az, ha önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja a rendszeres jövedelemszerzés) végzünk”. Az érvényes adótörvények pontosan meghatározzák, hogy adott évben milyen összegű (nem munkavégzésből származó) bevételt még nem kell bevallani és utána adózni. Ez a határ a szerkesztés évében 200 000 Ft.

Továbbá figyelni kell önkormányzati, népegészségügyi és egyéb törvényi előírásokra is.

A második fejezetben olyan ismereteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel felvértezve tovább tudod gondolni egy igazi vállalkozás létrehozását és működtetését.

Összefoglaló gondolatok

Vállalkozni izgalmas, érdekes, szórakoztató, de egyben kockázatos és felelősségteljes munka. A témakör feldolgozása során bepillantást nyerhettél azon feladatokba, amelyeket célszerű átgondolni, végigcsinálni, ha be szeretnél lépni ebbe a világba.

A 2. fejezetben ízelítőt kaphatsz, hogyan tudod hivatalossá tenni a vállalkozásodat, milyen újabb kihívásokkal kell szembenézni, milyen új lehetőségek merülnek fel, és melyek azok a tennivalók, amelyekkel minden vállalkozónak foglalkoznia kell egy vállalkozás működtetése során.
Ne feledd: a legnagyobbak is kicsiben kezdték! Ha van egy ötleted, álmod, hobbid, ami másokat is érdekelhet: MERJ VÁLLALKOZNI!!! :)

SOK SIKERT!

7.3 Vállalkozások működése hivatalosan

Merj vállalkozni!

Az előző fejezetben végigvezettünk egy minivállalkozás indítási folyamatán, az ötlettől a megvalósítás különböző fázisain. Reméljük, hogy kedved kaptál önmagad kipróbálásához, és belevágtál a nagy kalandba, vagy legalább eljátszottál a gondolattal, hogy mi lenne, ha...

Most egy kicsit formálisabb világba kalauzolunk: a vállalkozások hivatalos közegébe. Felvillantjuk az alábbi témakörök kapcsán, hogy milyen területekkel kell foglalkoznia egy vállalkozónak, miket kell ismernie és honnan kaphat segítséget és tudást.

Gondolj csak bele! Az előző részben az ötleted és az abban meglévő tudásod, tapasztalatod csak egy volt az induláshoz szükséges feltételek közül. Azon kívül még célszerű volt megtervezned a pénzügyeket (és kezelned, ha ténylegesen meg is valósítottad az ötletedet), piacot (vevőket, helyszínt és versenytársakat) elemezned, hírverést (reklámot) csinálnod a termékednek/szolgáltatásodnak stb.

Nincs ez másképp a hivatalosan működő vállalkozásoknál sem. Amíg kicsik, esetleg csak az alapító tulajdonos dolgozik benne, addig minden feladat megvalósításáról neki kell gondoskodnia. Ha már fejlődik a vállalkozás, növekszik a bevétel, akkor lehetőség lesz arra, hogy az egyes funkciókat mások, az egyes területekben jártas szakemberek lássanak el, akiket a nagyobb bevételből a vállalkozás már meg tud fizetni.

Szófelhő

Tekints be velünk a vállalkozások hivatalos világába!

 1. Vállalkozási formák Magyarországon
 2. Az én pénzem vagy a vállalkozás pénze?
 3. Pénz vagy nyereség?
 4. Kiktől kaphatok segítséget a vállalkozásomhoz?
 5. Reklám és marketing
 6. A vállalkozások adminisztrációja/adózása
 7. Honnan kaphatok további pénzt a vállalkozásom fejlesztéséhez? (pályázatok, bank, kockázati tőke, befektető)
 8. Kockázatok
 9. Vállalkozás befejezése

Vállalkozási formák Magyarországon

Egy vállalkozás akkor válik hivatalossá, ha a törvény szerinti egyéni vállalkozásként vagy gazdasági társaságként bejegyzik. Ha a kezdeti próbálkozásaid sikeresek, előbb-utóbb eljutsz addig a döntésig, hogy formát kell választanod, és hivatalosan is meg kell alakítanod a vállalkozásodat. Milyen lehetőségek közül választhatsz?

Ha üzletszerűen szeretnél vállalkozni, akkor az alábbi vállalkozási formák egyikében teheted meg (ha még nem vagy nagykorú, akkor szüleid segítségére is szükséged lesz).

7.3.1 Vállalkozási formák

7_3_1_vallalkozasok_MC.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Ha a későbbiekben valódi vállalkozásba fogsz, induláskor valószínűleg az egyéni vállalkozás, a betéti társaság vagy a korlátolt felelősségű társaság lesz az a forma, ami közül választanod érdemes. Tekintsd át az éppen aktuális jogszabályi környezetet, hogy adott pillanatban, adott tevékenységhez melyik vállalkozási forma szolgálja leginkább a céljaidat. A jogi szabályozások alapján a későbbiekben módosíthatsz a társasági formán (átalakulás).

Az én pénzem vagy a vállalkozás pénze?

A vállalkozás indításakor, majd később a folyamatos működés során fontos szempont, hogy pontosan el tudjuk különíteni, a nálunk lévő pénz (akár készpénz, akár bankszámlán lévő pénz) a mi pénzünk vagy a vállalkozásunk pénze. A kettő között az a különbség, hogy amíg a vállalkozás pénzét a vállalkozás érdekében (fejlesztésre, további működtetésre stb.) lehet csak elkölteni, addig a saját pénzemet arra költöm, amire szeretném.

Általában elmondható, hogy a vállalkozás pénzéből adózás után lehet az „én” pénzem (munkabér, osztalék formában). Minivállalkozásod tekintetében a jogszabályok alapján van olyan összeg, amely adózás nélkül is a te pénzed lehet, ehhez kérj segítséget hozzáértő személytől (általában könyvelők, adótanácsadók és a vállalkozások adózásával foglalkozó tanácsadó szakemberek tudnak segíteni).

Célszerű azonban a vállalkozás pénzét és a saját pénzt már az első pillanattól gondosan elkülöníteni, hogy tisztában legyünk az anyagi helyzetünkkel.

7.3.2 Kié a pénz?

7_3_2_penz_TF.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Pénz vagy nyereség? (a vállalkozás pénzének összetevői)

Ahogy az „én” pénzem és a vállalkozás pénze nem azonos dolog, úgy a vállalkozásoknál nem mindig egyezik az, hogy nyereséges-e a vállalkozás, illetve hogy van-e a kasszában (bankszámlán) pénze. Például ha a vállalkozás beindításához kezdőtőkét biztosítunk, vagy a további fejlesztésekhez kölcsönt veszünk fel, akkor azt tapasztaljuk, hogy van a vállalkozásunkban pénz, de ez még nem jelenti azt, hogy nyereséges is a vállalkozásunk.

Ugyanígy, ha egy vállalkozás eladja termékét, szolgáltatását, azt általános forgalmi adó (áfa) terheli. Ennek általános mértéke a mai szabályok szerint 27%.

Bruttó bevétel = nettó árbevétel + áfa.
Amennyiben a vásárlók számla vagy nyugta ellenében kifizetik a termékek/szolgáltatások árát, akkor a vállalkozás bruttó bevételhez jut. Ebből azonban az áfa összege csak ideiglenesen van nála, az az állam bevétele. Tehát az áfa összegét összegyűjtve havonta vagy negyedévente a vállalkozásnak át kell utalnia az adóhatóság (NAV) számlájára. Ez is egy jellemző példája, hogy lehet adott pillanatban a vállalkozásnak pénze, de ez még nem jelenti, hogy nyereséges is.

Nyereség jellemzően azáltal keletkezik, ha egy vállalkozásnak több a nettó árbevétele, mint a költsége.

Árbevétel (minusz) költségek (egyenlő) eredmény

Más esetben pedig, ha vásárlóink csak késve tudnak fizetni, vagy éppen egy nagyobb bevétel után visszafizetjük az induláskor felvett kölcsönünket, akkor lehet, hogy éppen nincs pénzünk, de azért nyereségesen működünk.

Hosszú távon, jól vezetett vállalkozásoknál kiegyenlítődik a két szempont, de egy rövidebb periódust áttekintve ne felejtsük, hogy lehet eltérés a nyereségesség és a kasszában (bankszámlán) lévő pénz között.

Gondolj vissza a minivállalkozásod első hetes pénzügyi tervére! 

Kiktől kaphatok segítséget a vállalkozásomhoz?

Projektfeladat 7.3.3 Segítség vállalkozóknak - Letölthető feladat

Rengeteg vállalkozásokat segítő szervezetet, rádióadást, tv-műsort, tanfolyamot és internetes oldalt találhatsz ahhoz, hogy átgondold, érdemes-e vállalkozást indítani, illetve azt, hogyan tudod vállalkozásodat jól működtetni. Vannak, akik a kezdő vállalkozásokra szakosodtak, mások területileg szerveződtek (például egy megyében vagy városban lévő vállalkozásoknak segítenek), vagy iparágak (kamarák) szerint adnak támogatást, tanácsot a vállalkozásoknak.

A projektfeladat elvégzését segítő dokumentumot innen töltheted le.

Reklám és marketing

Az első fejezetben már esett szó röviden a reklám és a marketing szerepéről. A vállalkozásoknak elemi érdekük, hogy a lehetséges vásárlók érdeklődését felkeltsék és biztassák őket a termékek/szolgáltatások megvásárlására.

Ehhez rengeteg eszközt vetnek be a piackutatástól a különböző reklámozási lehetőségekig.

7.3.4 Keresztrejtvény

7_3_4_keresztrejtveny.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

A vállalkozások adminisztrációja/adózása

A vállalkozásoknál fontos a különböző szerződések, a bevételek, kiadások elszámolásához kapcsolódó dokumentumok, bizonylatok kiállításának, útjának (pl. a könyvelőhöz való eljutás), megőrzésének a megszervezése. A könyvelés, a nyilvántartások vezetése kizárólag eredeti bizonylatok alapján történhet. Adóhatósági és egyéb ellenőrzések során is kizárólag az eredeti bizonylatok fogadhatók el.

A legtipikusabb bizonylatok a vállalkozásoknál:

Találkoztál már vállalkozásoknál keletkező bizonylatokkal? Ha igen, akkor mit tudtál belőlük kiolvasni?

Számla kibocsátása 

A számlára vonatkozó alapvető szabályokat elsődlegesen az általános forgalmi adóról szóló törvény és a számvitelről szóló törvény határozza meg.

A vállalkozó köteles a termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról számlát kibocsátani a teljesítéssel egyidejűleg (illetve max. 15 nappal a teljesítés után).

7.3.5 Számla

7_3_5_szamla_DD.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Nyugtaadási kötelezettség

A nyugtaadási kötelezettség azt jelenti, hogy ha az általunk történt termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról nem bocsátunk ki számlát vagy egyszerűsített számlát, akkor kötelesek vagyunk nyugtát kiállítani.

A nyugta kibocsátását kézi nyugtával vagy pénztárgéppel előállított gépi nyugtával kell megtenni.

Tehát minden vásárlásnál számlát vagy nyugtát kell kiállítani a vásárló (ügyfél, vendég) számára. Ennek azért van jelentősége, hogy a vállalkozásnál a bevétel pontosan követhető legyen, hiszen ez lesz az adók megállapításának alapja.

Könyvvezetési kötelezettség - könyvelés

A könyvelés egy egységesített rendszer, amely alkalmas arra, hogy a vállalkozásoknál történt ún. gazdasági eseményeket rögzítse, és az adatokból különböző kimutatásokat készítsen.
A kimutatásokból hasznos információt tud kiolvasni a vállalkozás vezetője, tulajdonosa.

Nagyobb vállalkozásoknak már nyilvánossá kell tenniük bizonyos összefoglaló pénzügyi kimutatásokat (éves beszámoló), amely az üzleti partnerek, bankok, adóhatóság számára is betekintést enged a vállalkozás gazdálkodásába.

Honnan kaphatok további pénzt a vállalkozásom fejlesztéséhez?

A vállalkozások fejlesztéséhez, fejlődéséhez általában többletforrásokra van szükség. Ez származhat több irányból:

Kockázatok

Az első részben, minivállalkozásod költségvetésének készítésekor felhívtuk a figyelmedet, hogy a vállalkozás során számolnod kell kockázatokkal is. A leggondosabb tervezés ellenére, a legjobban kivitelezett termék és a leghasznosabb szolgáltatás sem biztos, hogy hozza azokat a bevételeket, amiket a terveinkben megbecsültünk.

Ezért fontos, hogy egy vállalkozás mindig számoljon az esetleg felmerülő kockázatokkal, hogy ne érje őt váratlanul, és fel tudjon rá készülni.

Jó, ha különbséget teszünk azon kockázatok között, amelyekre nincs ráhatásunk (külső kockázatok) és amelyekre lehet.

7.3.6 Külső, belső kockázatok

7_3_6_fogalmak_DD.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

A vállalkozás megszűnése, befejezése

Ha nem jó az ötlet, nincs vásárló, nem tudott tovább fejlődni a vállalkozás, vagy hosszú ideje veszteséges, akkor valószínűleg előbb vagy utóbb meg fog szűnni.

A megszűnés jellemzően háromféleképpen mehet végbe véglegesen:

 1. Végelszámolás - „v.a.”
 2. Felszámolás - „f.a.”
 3. Kényszertörlés

Érdemes odafigyelnünk a fenti jelzésekre, mert ha olyan partnerrel kötünk szerződést, aki például felszámolás alatt van, arra speciális szabályok vonatkozhatnak. Figyeljünk a jelekre és tájékozódjunk alaposan!

Összefoglalás

Egy nagyszerű ötlet kiváló kiindulási pont lehet egy vállalkozás elindításához. De ahhoz, hogy ez a vállalkozás növekedjen, fejlődjön, sok egyéb tényezőre is szükség van. Ezeket vettük dióhéjban sorra ebben a fejezetben.

A vállalkozás működése során időről-időre hasznos lehet üzleti terv keretében ismét újragondolni a vállalkozásunk céljait, erőforrásait, lehetőségeit és kockázatait.

De továbbra is buzdítunk Téged: ha van egy ötleted, álmod, hobbid, ami másokat is érdekelhet: MERJ VÁLLALKOZNI!!! (És tanulj sokat - sikerekből, hibákból, kudarcokból is!)