Print this chapterPrint this chapter

Tananyag

7.2 Ismerkedés a vállalkozói tevékenységgel

Merj vállalkozni!

Ebben a tanegységben célunk, hogy megismertessünk a vállalkozásokkal kapcsolatos alapismeretekkel. Ezek alapján esetleg kedved támad kipróbálni egy minivállalkozást, vagy csak egyszerűen értő módon figyeled majd más vállalkozások sikereit, kudarcait, próbálkozásait.

Nincs rá módunk, hogy a vállalkozási tevékenység összes csínját-bínját megosszuk veled ebben a tananyagrészben, így ha valódi vállalkozásba szeretnél majd kezdeni, akkor fel kell készülnöd saját magad folyamatos képzésére.
„Vállalkozásokról hivatalosan” - egy-két kiemelt gondolatot a második részben találhatsz.

  1. Miért/kinek érdemes vállalkozást indítani? (cél meghatározása)
  2. Kezdd kicsiben!
  3. Mennyi pénzre van szükség a vállalkozás elindításához? (induló üzleti terv)
  4. Honnan szerezhetsz pénzt a vállalkozás elindításához?
  5. Mire van szükség még (a pénzen kívül) a vállalkozás beindításához?
  6. Ne lépd át a törvényesség határát!
Letölthető feladat 7.2.1 Motiváció, vállalkozói képességek, példakép - letölthető feladat

Az alábbi feladat letöltése után szövegszerkesztőben vagy nyomtatás után kézzel írd fel a gondolataidat a feladatlapon szereplő kérdésekkel kapcsolatban. Tedd ezt a dokumentumot a számítógépeden, vagy kinyomtatás után egy mappába. Pár év múlva vedd elő és gondolkodj el azon, hogy mit változtatnál.

A feladat innen érhető el.

Kezdd kicsiben!

A vállalkozást meg lehet tanulni. Ehhez ki kell próbálnod képességeidet, kitartásodat. Legegyszerűbb, ha egy olyan egyszerű ötletet valósítasz meg, amely egyszerűen elkezdhető!


Projektfeladat 7.2.2 Ismerkedés egy vállalkozóval

Szinte minden családban, baráti körben akad vállalkozó. Készíts interjút legalább egyikükkel!

Az alábbi kérdések segíthetnek:

A válaszok hasznosak és érdekesek lehetnek számodra! Írd össze, hogy milyen tanulságokat, megfontolandó gondolatokat érdemes magaddal vinni az ötleteid megvalósítása útján!

7.2.3 Minivállalkozások

7_2_4_otletelos_kep_dowload.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Mennyi pénzre van szükség a vállalkozás elindításához?

A vállalkozás befektetés. Ehhez nem elegendő a saját munkád, szükség lehet pénzre az eszközök, anyagok megvásárlásához vagy egyéb kiadások fedezésére. Át kell gondolnod, mire költesz, és mikor milyen bevételre számíthatsz!

Projektfeladat 7.2.4 Minivállalkozás költségvetése - Projektfeladat 

Készíts költségvetést választott minivállalkozásod 1. hetére!

A feladat elvégzéséhez szükséges dokumentumot innen töltheted le.

Mire lehet még szükséged az induláshoz?

Nem elegendő, hogy van ötleted, úgy érzed, kellően kitartó vagy, az induláshoz van elegendő pénzed - sokat segíthet egy olyan ismerősöd, rokonod is, aki már kipróbálta, milyen vállalkozóként dolgozni, vagy most is sikeresen vesz részt egy vállalkozásban. Tőle sokat tanulhatsz!

Keress egy mentort vagy tanácsadót!

Egy vállalkozás indításakor rengeteg döntést kell rövid idő alatt meghozni. A vállalkozás vezetője (Te) felelős a döntésekért és a következményekért, de ez nem jelenti azt, hogy minden döntést teljesen egyedül kell meghoznod. Nagyon hasznos, ha (a kezdeti időszakban különösen!) találsz valakit, akivel megbeszélheted a gondjaidat, akitől tanácsot kérhetsz, aki rávilágít a helyzet/probléma egyéb vetületeire is.

A mentorod jó esetben már végigjárta azt az utat, amelyre most Te lépsz. Jó, ha olyan személyt választasz, aki tapasztalt, sikeres és hajlandó veled foglalkozni, tanácsokkal ellátni.

7.2.5 Mentor keresés

7_2_6_mentor_kep_download.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Légy felkészült minden esetben a mentoroddal való találkozásra!

Ne várd, hogy ő hozza meg a döntéseidet! Légy reális az elvárásaiddal kapcsolatban.
Ne felejtsd el megköszönni az idejét és a tanácsait!

A vállalkozás helye, a reklám és a versenytársak

Letölthető feladat 7.2.6 A vállalkozás helye, reklám és versenytársak - Letölthető feladat

Ennek a letölthető feladatnak a  segítségével gondold végig, hogy hol érdemes a vállalkozásodat működtetni, milyen módon kívánod felhívni a figyelmet termékeidre, szolgáltatásaidra és kik lehetnek a versenytársaid.

A feladatot innen tudod letölteni.

Ne lépd át a törvényesség határát!

Nagyon figyelj arra, hogy hol van az a szint, amikor már hivatalos keretek közé kell terelned az ötleted megvalósítását. Visszatérve a fejezet elejére: „vállalkozás az, ha önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja a rendszeres jövedelemszerzés) végzünk”. Az érvényes adótörvények pontosan meghatározzák, hogy adott évben milyen összegű (nem munkavégzésből származó) bevételt még nem kell bevallani és utána adózni. Ez a határ a szerkesztés évében 200 000 Ft.

Továbbá figyelni kell önkormányzati, népegészségügyi és egyéb törvényi előírásokra is.

A második fejezetben olyan ismereteket gyűjtöttünk össze, amelyekkel felvértezve tovább tudod gondolni egy igazi vállalkozás létrehozását és működtetését.

Összefoglaló gondolatok

Vállalkozni izgalmas, érdekes, szórakoztató, de egyben kockázatos és felelősségteljes munka. A témakör feldolgozása során bepillantást nyerhettél azon feladatokba, amelyeket célszerű átgondolni, végigcsinálni, ha be szeretnél lépni ebbe a világba.

A 2. fejezetben ízelítőt kaphatsz, hogyan tudod hivatalossá tenni a vállalkozásodat, milyen újabb kihívásokkal kell szembenézni, milyen új lehetőségek merülnek fel, és melyek azok a tennivalók, amelyekkel minden vállalkozónak foglalkoznia kell egy vállalkozás működtetése során.
Ne feledd: a legnagyobbak is kicsiben kezdték! Ha van egy ötleted, álmod, hobbid, ami másokat is érdekelhet: MERJ VÁLLALKOZNI!!! :)

SOK SIKERT!