Tananyag

2.1 Bevezetés

Megtakarítás a jövőért

A pénzről röviden

A pénz napjainkban kimondva-kimondatlanul központi szerepet játszik. Szólások, szállóigék sora említi, miszerint ez irányítja a világot, ez boldogít vagy nem... Egy dologban azonban megegyeznek: a pénzzel tudni kell bánni.

A pénz kialakulása hosszú folyamat eredménye. Az árufelesleg megjelenése kezdetben a cserekereskedelmet hozta létre. Az áruk cseréje egyre rendszeresebb és gyakoribb lett, így állandó piacok  jöttek létre. Ez azonban újabb problémát okozott, hiszen a piacon megjelenő áruk nagyon különbözőek, ezért nehéz egy az egyben beváltani őket.

Gondold végig: hány nyomógombos készüléket adnál egy érintőképernyős telefonért?

Szükség volt tehát olyan termékre, ami könnyen szállítható, mindenki számára értéket képvisel és váltható. Megszületett az árupénz, és ezzel együtt ennek felhalmozása, gyűjtögetése. Ez a termék kezdetben a só és a kagyló volt, végül pedig megjelentek a nemesfémek.

További igények nyomán már az ókorban létrehozták a pénzváltókat, a mai bankok  őseit. Ezek az intézmények később további funkciókkal bővültek. Megőrizték a nemesfémeket, a vásárló cserébe egy elismervényt adott, egy fizetési ígéretet, amit a kereskedők elfogadtak. Ez lett a váltó, a mai készpénzek  alapja.

Kapcsolódó tananyag A pénz felhasználásról olvashatsz a „Készpénz vagy bankkártya?” fejezetben.

Sőt, a felhalmozott értékeket befektették, hiteleket nyújtottak, ezért az intézetek a náluk elhelyezett pénzért fizettek, ez volt a kamat .

Kapcsolódó tananyag A hitelekről és a kamatról olvashatsz a „Hitelből vagy kölcsönből?” fejezetben!

Láthatod, hogy az évezredek alatt a pénz szerepe folyamatosan bővült a társadalom igényeinek megfelelően. A pénz 5 funkcióját különböztetjük meg. Csereeszköz, azaz az áruforgalom a pénz közvetítésével történik meg. Fizetőeszköz, mert az áru és a pénz mozgása időben elszakadhat egymástól. Értékmérő szerepe azt jelenti, hogy minden termék értéke kifejezhető, meghatározható pénzben. Értékőrző, hisz a vagyontartás, felhalmozás eszköze. Végül a világpénz funkció, hogy az összes eddig megismert feladatát nemzetközileg is képes betölteni, azaz konvertibilis, átváltható.

A pénz funkciói közül ebben a fejezetben az értékőrző vagy felhalmozási funkciójáról beszélünk részletesen.