Tananyag

5.4 Bankhasználati ismeretek

Készpénz vagy bankkártya?

A banki szolgáltatások során találkozunk a bankkártyával, a bank által kibocsátott bankszámla alapú, elektronikus fizetőeszközzel. A kártyahasználatkor a PIN kód védi a tulajdonost az illetéktelen felhasználóktól. A PIN kód (személyi azonosító szám) egy általában 4 számjegyből álló kód, amely a kártya azonosítására szolgál. A kártyánkhoz egy folyószámla tartozik, amely a bank és az ügyfél bankszámlaszerződése alapján megnyitott bankszámla, melynek funkciója az ügyfél pénzforgalmának lebonyolítása. A bankkártya egy készpénz nélküli fizetési eszköz.

A pénz elsődlegesen fizetési eszköz funkcióját tölti be, mely lehet készpénz (papírpénz és érme) vagy hitel-/bankszámlapénz, ami valójában már csak virtuális pénz. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre megfelelő pénzforrás, akkor hitelt veszünk fel, ennek ára a kamat. A banki szolgáltatásoknak ára van. A hitel teljes költségét a THM (teljes hiteldíj mutató) alapján tudhatjuk meg.

Valamely idegen ország törvényes fizetési eszköze, konkrét pénzneme a valuta . Ha folyószámlánkon kezelik a valutánkat, akkor deviza számlával rendelkezünk. A deviza tehát nemzetközi elszámolásokra szolgáló, pénzt helyettesítő fizetési eszköz. Lehet utazási csekk, bankszámlapénz, hitellevél, utalvány, átutalás. Azokat a valutákat nevezzük konvertibilisnek, amelyek szabadon átválthatók bármely más valutára.

Bankkártya

5.4.1. Készpénz nélkül

5_4_1_fizetesi_lehetosegek_MC.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

5.4.2 Kártyafunkciók

5_4_3_kartyak_DD.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Projektfeladat 5.4.3 Otthoni kutatás

Nézd meg, otthon milyen kártyákkal rendelkeztek! Készítsd el az otthoni kártyabankotokat, érdekességként csoportosítsd az előző feladat szempontjai szerint!

5.4.4 Előnyök és hátrányok

5_4_5_elony_hatrany_DD.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

5.4.5 Bankkártya készül

5_4_6_bankartya_MC_DD.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

Megtakarítás

Hallgasd meg a Kállai családból a két testvér Tibi és Sári beszélgetését!


Letölthető feladat 5.4.6 Tibi és Sári megtakarítása - Letölthető feladat

Az alábbi kalkulátor segítségével számold ki, hogy a kalkulátorban szereplő bankok melyikébe érdemes elhelyezned 1 millió forintot. Keresd meg azt a bankot, ahol a legjobb hozamot érheted el!

A kalkulátort letöltheted itt.

Folyószámla

A folyószámla lehet lakossági folyószámla vagy vállalkozói folyószámla, melyeken egyszerű pénzmozgások történnek, mint a készpénzfelvétel, átutalás, állandó utalási megbízás, csoportos beszedési megbízás. Lehet betéti számla is, melyen csak a lekötött pénz kamatozik. Lehet hitel jellegű folyószámla, melyre a hiteltörlesztéseket lehet utalni, és onnan vonja a bank a tőketörlesztést, kamattörlesztést és az egyéb járulékos költségeket. 

5.4.7 Folyószámla

5_4_10_folyoszamla_T.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

5.4.8 A folyószámla ára

5_4_11_szamlakivonat_T.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.

5.4.9 Keresztrejtvény

5_4_13_keresztrejtveny.swf

Látássérült diákok itt tölthetik le a feladatot.