Tananyag

7.1 Bevezetés

Merj vállalkozni!

Hogyan kerül Merj vállalkozni! című szöveg a pénzügyi tudatosság témakörei közé?
Hiszünk benne, hogy a vállalkozások jelentik az alapot a gazdaságban.

  • Az általuk előállított termékek és szolgáltatások vásárlói igényeket elégítenek ki, melyekért a vevők hajlandók fizetni.
  • A vállalkozásokon keresztül csatornázódik be az államháztartásba az adók legnagyobb része, melyből a közszolgáltatásokat lehet finanszírozni.
  • A vállalkozások (is) fizetnek partnereiknek, alkalmazottjaiknak, mely összegekből ezután ők egyéb termékeket és szolgáltatásokat tudnak megvásárolni.
  • Kölcsönöket vesznek fel, megtakarításokat képeznek, melyek alapján a bankok ügyfélkörében is jelentős szerepet töltenek be.

Szófelhő

A mindennapi életünkben is mindannyian találkozunk kisebb-nagyobb vállalkozásokkal. Még az is lehet, hogy a családunkban is van(nak) vállalkozó(k).

Hogy kiből lesz vállalkozó és kiből nem, arra nincs kialakult recept. Kell hozzá sok minden: jó ötlet, kitartás, kockázatvállalás, és persze az esetek többségében némi pénz is. És itt kanyarodunk vissza a pénzügyek világába.

Definícióként megfogalmazva a vállalkozás az, ha önálló tevékenységet üzletszerűen (akkor hívjuk így, ha tevékenységünk célja a rendszeres jövedelemszerzés) végzünk.