Tananyag

8.1 A világgazdasági válságok régen és ma

Világgazdaság

Ezt tudnod kell, mielőtt nekifogsz

Ismerd:

  • a globális gazdaság alapvető résztvevőit, a gazdasági működés alapvető folyamatait.

Légy készen:

  • az önálló munkavégzésre
  • páros vagy csoportos feladatok megoldására
  • érdemben reagálni problémákra
  • tevékenység-orientáltan, kritikai módon gondolkozni.

Bevezető feladatok

Letölthető feladat 8.1.1 Bevezető feladat - Letölthető feladat

A tanegység bevezető feladatait letöltheted innen.

A gazdaság működésének egyik alapvető jellemzője, hogy nem megy mindig azonosan jól, nem mindig ugyanolyan stabil a működése, és nem mindig jó, ha növekszik. A gazdaságban gyakran alakulnak ki növekedési és zsugorodási ciklusok. Ez utóbbiak olykor váratlanul és drasztikusan nagyon mélyre ránthatják a gazdaság szereplőit, recessziót (gazdasági visszaesést) vagy akár válságot okozva.

Korunk gazdasági válságai más természetűek, mint a korábbiak. Gazdasági válságok az emberiség történetében számos alkalommal kialakultak: háborúk, társadalmi-gazdasági feszültségek oka vagy akár következménye is lehetett egy-egy gazdasági összeomlás, amelyekben sokszor a ma Európa vagy Ázsia elitjének számító országok elődei is meginogtak. A gazdasági válságok, a világgazdaság mélyrepülési periódusai azonban sosem voltak ennyire globálisak, mint manapság. Napjainkban, amikor a társadalom, a gazdaság és az élet sok más területe rendkívül globalizált, összefüggő és egymástól függő rendszert alkot, elkerülhetetlen, hogy a rendszerbe került egyetlen homokszem is akár megakassza a globális fogaskerekeket, és ezáltal globális következményekkel járjon.

Napjaink világgazdasági válságainak másik fontos jellemzője, hogy a történések közelebb kerültek az emberekhez, a mindennapokhoz. Korábban - beleértve az 1929-33-as nagy világgazdasági válságot is - az emberek keveset tudtak arról, hogy miért van recesszió, miért nincsenek munkahelyek vagy éppen miért zárnak be sorra a pénzintézetek. Ma a szemünk előtt zajlanak ezek az események, amely részben annak köszönhető, hogy a társadalmi-gazdasági folyamatok mélyen beleivódtak hétköznapjainkba, részben pedig annak, hogy a tömegkommunikáció, a média hatására minden információ akár másodpercek alatt eljuthat hozzánk.

A következőkben megvizsgáljuk, mitől válság egy válság, hogyan alakulhatnak ki válságok, és hogyan lehet ezeket megoldani.